0

Påsatte opdriftsmidler

Barnets udvikling

Da dit barn skulle lære at gå, gjorde de sig umage og rejste sig op ad alt. Du holdte deres små fingre, og de var så begejstret over din støtte og opmuntring. 

Opmærksomhed og øvelse gjorde det nemmere at blive motiveret til at stå og tage de aller første skridt - og som forældrer var det en fantastisk oplevelse at se sin lille nullergøj sejre.

Har du nogensinde hørt om forældre, som øvede med deres barn i at stå op, støttede deres første to-tre-fire skridt for så at skubbe dem, så de faldt? Nej? Godt, for det ville ikke give mening at støtte nogen, hjælpe dem til at blive bedre, for så at ødelægge deres træning og fremgang.

Armvinger og andre påsatte opdriftsmidler ødelægger barnets udvikling.

I vandet lærer barnet, hvad vandet kan gøre ved dets krop, og hvad kroppen kan gøre ved vandet. Barnet lærer om vandføling. Hvis vi giver barnet påsatte opdriftsmidler på, vil de ikke lære om kroppen horisontale kropskort, eller om vandet bæreevne, kroppens tyngdepunkt eller egenopdrift. 

For at forstå sin krop er det vigtigt at erfare den muligheder og begrænsninger. Jo mere barnet er i vandet, oplever, erfarer, er under vandet, jo nemmere er det at lære dem at svømme.

Hvad kan du så gøre?

Istedet for at bruge påsatte opdriftsmidler, og derved lærer børnene noget forkert, er der flere ting, du kan gøre: 

  • Tilbyd en aquaorm. En aquaorm kan holdes i hænderne, under armene eller endda blive brugt som en (sø)hest, hvis du er i legehumør. På denne måde vil oplevelsen og læringen, som barnet får, være at nogle ting flyder, og at nogle ting endda kan bruges som hjælpemiddel, hvis de ikke selv kan blive ovenvande. Barnet vil lære, hvordan vandet kan bære og IKKE bære dem, og hvad de selv skal gøre for at blive over eller komme under vandet. Men vigtigst ift sikkerhed, så vil de lære, at kroppen ikke kommer automatisk op til overfladen, hvis de ikke selv gør noget. Husk dog, at en aquaorm nemt kan tabes, så hold øje med barnet hele tiden.
  • Gå i vandet med dit barn. Dette er det bedste råd, når barnet skal blive tryg i vandet fra en ung alder. Hvis du er i vandet, kan du hjælpe og støtte, når der er brug for det, og blot holde øje og motivere, når der ikke er brug for hjælp. Allerede fra en alder af seks måneder, kan babyer begynde at lære at holde fast i dig istedet for at blive holdt. I takt med at barnet bliver ældre, vil det kunne lære at bruge dig som et “klatretræ” eller en pausestation, og de vil være trygge nok til at slippe dig, svømme rundt selv og komme tilbage til dig - alt dette, fordi de har tillid til dig og deres egne kompetencer.


Husk: Vi anbefaler stadig brug af redningsveste ved fx sejllads eller andre situationer, hvor det er et spørgsmål om sikkerhed. Husk blot, at det bedste sikkerhedsråd ift. vand er: lær at svømme.