0

Elementskifte


Som ordet, “Elementskifte”, i sig selv beskriver, så indebærer dette kort fortalt at skifte fra et element til et andet. (Et element kan være fx vand, luft, fast grund)

Hvis du har mod på det, dykker vi her ned i den lidt dybere forklaring:

“At skifte fra et element til et andet”? Ja, det lyder jo umiddelbart simpelt nok. Ikke desto mindre, er det en vigtig færdighed, især ift. selvredning. Hvis dit barn falder i vandet, sker der her helt automatisk et elementskifte fra land til vand.

Her er der en masse på spil ift. selvredningsprincipper, som vil blive behandlet i en senere artikel. Det vigtige at have lært her er, at dit barn kan komme op igen, altså skifte fra vand til land. Alternativt, kan de også have lært at komme fra vandet og op på et redskab, fx en redningskrans.


Eksempler på elementskifte kan være at komme fra: 


Når vi skal lære at svømme, er elementskifte den første grundfærdighed, vi øver. Vi øver den ved at gå, hoppe, kravle, falde i vandet og ligeledes komme op at vandet via både lav kant, høj kant, trapper og redskaber. 

Når vi arbejder med stilarterne, kommer elementskifte til udtryk i starter og vendinger. Generelt i alle aktiviteter og sportsgrene anses elementskifte som essentielt, da der det er et sikkerhedsaspekt, som det at kunne få sig selv ud af vandet er livsvigtigt.

Hvis du vil øve elementskifte selv eller med dit barn er her et par gode aktiviteter:

  • 10, 20, 30: Klassisk hoppeleg. Når I når til 100, kan I skiftes til at vælge, hvad der skal gøre. Elementskiftet ligger i afsættet fra bunden, og er en god aktivitet til at lære selvredningshop (se anden artikel).
  • Hop i vandet som forskellige dyr.